Tiedetemput

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen Tiedetempuissa tutkitaan ja kokeillaan näyttäviä luonnontieteiden ilmiöitä arkipäiväisten välineiden avulla. Tiedetemput koostuvat yksittäisistä tempuista sekä virtuaalitiedekerhosta, jossa voit suorittaa viikoittain ilmestyviä uskomattomia kokeita omaan tahtiin kotona tai koulussa.

Mikä ihmeen Tiedetemput?

Tutkija kaataa vihreää vettä tärkkelyksestä ja vedestä koostuvan löllöliman joukkoon. Löllölima on kiinteähkö vihreä kasa laakealla tutkimusalustalla. Pöydällä on lisäksi tutkimusvälineistöä.

Tiedetemput

Tiedetemput koostuvat 10 häikäisevästä tutkimuksesta, joita voit tehdä tavallisimmilla kotoa löytyvillä välineillä. Voit tehdä temppuja joko yksin tai yhdessä kavereiden tai vanhempien kanssa. Temput sekä raportit suoritettuasi saat diplomin palkinnoksi tutkimuksestasi!

Minuuttimagia

Meidän LUMA-keskuksen Instagramissa, Facebookissa ja Youtubessa julkaistaan noin minuutin kestäviä temppuja itsenäisesti toteutettavaksi. Osassa tempuista esiintyy samoja ilmiöitä virtuaalitiedekerhon aiheiden kanssa. Löydätkö nämä yhtäläisyydet?

Tiedetemppujen turvallisuusohjeet

Tähän vielä lyhyesti ohjeet:

  • Noudata turvallisuusohjeita
  • Ole varovainen kuumien esineiden kanssa
  • Suojaa käytössä olevat työtasot
  • Pidä huoli, ettet kaada vettä sitä kestämättömille alustoille
  • Käytä tarvittaessa suojakäsineitä ja -laseja

Alta löydät kaikki virtuaalitiedekerhon temput julkaisujärjestyksessä.

Tutkimisintoa!

Tutkija kaataa vihreää vettä tärkkelyksestä ja vedestä koostuvan löllöliman joukkoon. Löllölima on kiinteähkö vihreä kasa laakealla tutkimusalustalla. Pöydällä on lisäksi tutkimusvälineistöä.

Löllölima

Mikä on nestemäistä mutta myös kiinteää? Voiko nestettä puristella?

Tässä työssä pääset tutkimaan tärkkelysestä ja vedestä muodostuvaa seosta. Työn suoritus on helppoa ja vain vähän sotkevaa ja lopputuloksena muodostuu hauskaa ja mielenkiintoista löllölimaa!

Neutraloituva tulivuori

Voiko tulivuoresta purkautua laavaa? Miksi saippua vaahtoaa?

Tässä työssä pääset tutustumaan happoihin ja emäksiin sekä niiden väliseen neutraloitumiseen hauskan ja näyttävän kokeen avulla. Työn suoritus on helppoa ja lopputulos on hiukean näyttävä tulivuori.

Vesirajetti on juuri lauennut ja on noin metri korkeudella. Oikealla kuvassa on valkoisessa takissa raketin laukaisija painamassa pumppua alas. Taustana on kesäinen nurmikko ja tiilirakennus

Vesiraketti

Mikä saa raketin lentämään? Kuinka pyörän pumppu liittyy raketteihin?

Tässä työssä pääset rakentamaan oman huikean vesiraketin. Työssä tutustutaan myös paineeseen ja fysiikan peruskäsitteisiin. Työn suoritus on hauskaa ja lopputulos on todella vauhdikkaasti lentävä raketti.

Leijutetaan kananmunaa

Miten lasi on täytettävä, jottei esine kellu eikä uppoa? Voiko nesteessä leijua?

Tässä työssä pääset tutkimaan kananmunan käyttäytymistä vesilasissa. Työssä tutustutaan käsitteisiin liuos ja tiheys. Työn suoritus on mielenkiintoista ja lopputuloksena syntyy todella kiehtova ilmiö!

Rakennetaan keuhkot

Miten ilma menee ihmisen keuhkoihin? Ovatko keuhkot lihasta?

Tässä työssä pääset tutkimaan hengityselimistön toimintaa. Työn suoritus on helppoa ja lopputuloksena syntyy todella hauska keuhkomalli!

Valmistetaan jäätelöä

Miltä maistuisikaan itsetehty jäätelö? Voisiko jäätelöä tehdä nopeasti ilman jäätelökonetta ja pakastinta?

Tässä työssä pääset tekemään jäätelöä kemian avulla! Jäätelön makua voit vaihdella oman mieltymyksen mukaan. Tai miltä maistuisi vaikka sorbetti? Työn suoritus on hauskaa ja lopputuloksena syntyy herkullista jäätelöä!

Rakennetaan mäkiauto

Kuinka pitkälle saat mäkiautosi kulkemaan?

Tässä työssä rakentamaan mäkiauton ja koeajamaan sitä! Työn suoritus on mielenkiintoista ja lopputuloksena syntyy kiehtova mäkiauto!

Rauhaisa tippukivi

Upea tippukivi, vain muutamassa päivässä kotikonstein!

Tässä työssä pääset tekemään rauhakseen rakentuvan tippukiven! Työn teko vaatii kärsivällityyttä, joka lopuksi palkitaan mystisellä, itsekkeen ilmestyvällä tippukivellä!

Ota meihin yhteyttä!

Askarruttaako jokin Tiedetemppuihin liittyvä asia? Haluatko kysyä meiltä jonkin muun tieteeseen tai tutkimiseen liittyvän kysymyksen? Saitko tempun tehtyä ja napattua siitä todella hienon kuvan tai videon?

Laita meille viestiä! Vastaamme mielellämme!