Siirry suoraan sisältöön

Tiedetemput

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen Tiedetempuissa tutkitaan ja kokeillaan näyttäviä luonnontieteiden ilmiöitä arkipäiväisten välineiden avulla. Tiedetemput koostuvat yksittäisistä tempuista sekä virtuaalitiedekerhosta, jossa voit suorittaa viikoittain ilmestyviä uskomattomia kokeita omaan tahtiin kotona tai koulussa.

Mikä ihmeen Tiedetemput?

Tutkija kaataa vihreää vettä tärkkelyksestä ja vedestä koostuvan löllöliman joukkoon. Löllölima on kiinteähkö vihreä kasa laakealla tutkimusalustalla. Pöydällä on lisäksi tutkimusvälineistöä.

Tiedetemput

Tiedetemput koostuvat 10 häikäisevästä tutkimuksesta, joita voit tehdä tavallisimmilla kotoa löytyvillä välineillä. Voit tehdä temppuja joko yksin tai yhdessä kavereiden tai vanhempien kanssa. Temput sekä raportit suoritettuasi saat diplomin palkinnoksi tutkimuksestasi!

Minuuttimagia

Meidän LUMA-keskuksen Instagramissa, Facebookissa ja Youtubessa julkaistaan noin minuutin kestäviä temppuja itsenäisesti toteutettavaksi. Osassa tempuista esiintyy samoja ilmiöitä virtuaalitiedekerhon aiheiden kanssa. Löydätkö nämä yhtäläisyydet?

Kolikon päälle on pipetoitu vettä. Vesi on kuperana "kasana" kolikon päällä.
Tiedetemput logo, joka koostuu mittapullosta, jossa keltaista nestettä ja taikasauva. Mittapullon oikealla puolella teksti Tiedetemput.

Tiedetemppujen turvallisuusohjeet

Tähän vielä lyhyesti ohjeet:

  • Noudata turvallisuusohjeita
  • Ole varovainen kuumien esineiden kanssa
  • Suojaa käytössä olevat työtasot
  • Pidä huoli, ettet kaada vettä sitä kestämättömille alustoille
  • Käytä tarvittaessa suojakäsineitä ja -laseja

Alta löydät kaikki virtuaalitiedekerhon temput julkaisujärjestyksessä.

Tutkimisintoa!

Tutkija kaataa vihreää vettä tärkkelyksestä ja vedestä koostuvan löllöliman joukkoon. Löllölima on kiinteähkö vihreä kasa laakealla tutkimusalustalla. Pöydällä on lisäksi tutkimusvälineistöä.

Löllölima

Mikä on nestemäistä mutta myös kiinteää? Voiko nestettä puristella?

Tässä työssä pääset tutkimaan tärkkelysestä ja vedestä muodostuvaa seosta. Työn suoritus on helppoa ja vain vähän sotkevaa ja lopputuloksena muodostuu hauskaa ja mielenkiintoista löllölimaa!

Erlenmayer pullosta pursuaa vaalean punaista vaahtoa kuin tulivuoresta laavaa. Keskellä on Tiedetemppu logo.

Neutraloituva tulivuori

Voiko tulivuoresta purkautua laavaa? Miksi saippua vaahtoaa?

Tässä työssä pääset tutustumaan happoihin ja emäksiin sekä niiden väliseen neutraloitumiseen hauskan ja näyttävän kokeen avulla. Työn suoritus on helppoa ja lopputulos on hiukean näyttävä tulivuori.

Vesiraketti on juuri lauennut ja on noin metri korkeudella. Oikealla kuvassa on valkoisessa takissa raketin laukaisija painamassa pumppua alas. Taustana on kesäinen nurmikko ja tiilirakennus. Keskellä on Tiedetemppujen logo.

Vesiraketti

Mikä saa raketin lentämään? Kuinka pyörän pumppu liittyy raketteihin?

Tässä työssä pääset rakentamaan oman huikean vesiraketin. Työssä tutustutaan myös paineeseen ja fysiikan peruskäsitteisiin. Työn suoritus on hauskaa ja lopputulos on todella vauhdikkaasti lentävä raketti.

Dekantterilasissa leijuu kananmuna keskellä vedessä. Päällä on Tiedetemppujen logo, jossa lukee tiedetemput ja on keittopullo, jossa keltaistanestettä ja taikasauva.

Leijutetaan kananmunaa

Miten lasi on täytettävä, jottei esine kellu eikä uppoa? Voiko nesteessä leijua?

Tässä työssä pääset tutkimaan kananmunan käyttäytymistä vesilasissa. Työssä tutustutaan käsitteisiin liuos ja tiheys. Työn suoritus on mielenkiintoista ja lopputuloksena syntyy todella kiehtova ilmiö!

Pullo, jonka pohjassa on leikattu ilmapallo teipillä kiinni. Ssísällä oranssa ilmapallo, joka on ytheydessä pullon suuosaan ja suuosasta tulee ulos letku. Keskellä kuvaa Tiedetemput-logo.

Rakennetaan keuhkot

Miten ilma menee ihmisen keuhkoihin? Ovatko keuhkot lihasta?

Tässä työssä pääset tutkimaan hengityselimistön toimintaa. Työn suoritus on helppoa ja lopputuloksena syntyy todella hauska keuhkomalli!

Tutkija pitää läpinäkyvää pussia käsissään. Pussin sisällä on jäitä sekä toinen pussi, jonka sisältö on kellertävää. Keskellä on Tiedetemppujen logo.

Valmistetaan jäätelöä

Miltä maistuisikaan itsetehty jäätelö? Voisiko jäätelöä tehdä nopeasti ilman jäätelökonetta ja pakastinta?

Tässä työssä pääset tekemään jäätelöä kemian avulla! Jäätelön makua voit vaihdella oman mieltymyksen mukaan. Tai miltä maistuisi vaikka sorbetti? Työn suoritus on hauskaa ja lopputuloksena syntyy herkullista jäätelöä!

Kuvassa mäkiauto, joka on tehty kahdesta WC-paperihylsystä ja ne on yhdistetty grillitikuilla. Mäkiautoa pidetään käsissä. Kuvan keskellä Tiedetemput-logo

Rakennetaan mäkiauto

Kuinka pitkälle saat mäkiautosi kulkemaan?

Tässä työssä rakentamaan mäkiauton ja koeajamaan sitä! Työn suoritus on mielenkiintoista ja lopputuloksena syntyy kiehtova mäkiauto!

Reunoilla dekantteri lasit, joita yhdistää naru. Dekantterilasien yläreunat ja naru on valkoisessa suolassa. Keskellä tiedetemppujen logo.

Rauhaisa tippukivi

Upea tippukivi, vain muutamassa päivässä kotikonstein!

Tässä työssä pääset tekemään rauhakseen rakentuvan tippukiven! Työn teko vaatii kärsivällityyttä, joka lopuksi palkitaan mystisellä, itsekkeen ilmestyvällä tippukivellä!

Dekantterilasissa on kirkasta nestettä ja kananmuna, joka on kellertävä. Kuvassa lisäksi tiedetemput logo.

Kuoreton kananmuna

Miltä kanamuna näyttäisi ilman kuoria? Voiko se pysyä kasassa ilman kuorta?

Kuoreton kananmuna -työssä päästään näkemään kuorta syvemmälle. Kemiallisen reaktion avulla päästään tutkimaan kananmunaa hajottamatta sitä.

Tutkija nostaa sinisen limaklöntin petrimaljasta. Keskellä Tiedetemppu logo.

Mikromuovi

Mikrossa muovia? Miten tärkkelyksestä saisi läpikuultavaa?

Mikromuovi työn kautta päästään tutustumaan biomuoveihin käytännönläheisesti. Huomaa myös Maitomuovi-temppu!

Tutkija pitää käsissään lasisauvaa, jolla nostaa punaisen limaklöntin dekantterilasista, jossa on punertavaa nestettä. Keskellä Tiedetemppu logo.

Maitomuovi

Maidosta kiinteää muovia?

Maitomuovi työn kautta päästään tutustumaan biomuoveihin käytännönläheisesti. Huomaa myös Mikromuovi-temppu!

Sormien välissä pidetään ohutta muovikalvorullaa, jonka läpi ei näy. Kuvan keskellä Tiedetemput logo.

Läpinäkyvästä heijastava

Läpinäkyvästä heijastavaa?

Tämän tiedetempun kautta tutustutaan, miten taitekertoimien erot vaikuttavat valon läpäisyyn.

Ota meihin yhteyttä!

Askarruttaako jokin Tiedetemppuihin liittyvä asia? Haluatko kysyä meiltä jonkin muun tieteeseen tai tutkimiseen liittyvän kysymyksen? Saitko tempun tehtyä ja napattua siitä todella hienon kuvan tai videon?

Laita meille viestiä! Vastaamme mielellämme!