Tiedetemput

Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskuksen Tiedetempuissa tutkitaan ja kokeillaan näyttäviä luonnontieteiden ilmiöitä arkipäiväisten välineiden avulla. Tiedetemput koostuvat yksittäisistä tempuista sekä virtuaalitiedekerhosta, jossa voit suorittaa viikoittain ilmestyviä uskomattomia kokeita omaan tahtiin kotona tai koulussa.

Mikä ihmeen Tiedetemput?

Virtuaalitiedekerho

Virtuaalitiedekerho koostuu 10 häikäisevästä tutkimuksesta, joita voit tehdä tavallisimmilla kotoa löytyvillä välineillä. Voit tehdä temppuja joko yksin tai yhdessä kavereiden tai vanhempien kanssa. Kerhon suoritettuasi saat diplomin palkinnoksi tutkimuksestasi!

Minuuttimagia

Meidän LUMA-keskuksen Instagramissa, Facebookissa ja Youtubessa julkaistaan noin minuutin kestäviä temppuja itsenäisesti toteutettavaksi. Osassa tempuista esiintyy samoja ilmiöitä virtuaalitiedekerhon aiheiden kanssa. Löydätkö nämä yhtäläisyydet?

Virtuaalitiedekerho

Tähän vielä lyhyesti ohjeet:

  • Noudata turvallisuusohjeita
  • Ole varovainen kuumien esineiden kanssa
  • Suojaa käytössä olevat työtasot
  • Pidä huoli, ettet kaada vettä sitä kestämättömille alustoille
  • Käytä tarvittaessa suojakäsineitä ja -laseja

Alta löydät kaikki virtuaalitiedekerhon temput julkaisujärjestyksessä.

Tutkimisintoa!

Löllölima

Mikä on nestemäistä mutta myös kiinteää? Voiko nestettä puristella?

Tässä työssä pääset tutkimaan tärkkelysestä ja vedestä muodostuvaa seosta. Työn suoritus on helppoa ja vain vähän sotkevaa.

Lopputuloksena muodostuu hauskaa ja mielenkiintoista löllölimaa!

Ota meihin yhteyttä!

Askarruttaako jokin Tiedetemppuihin liittyvä asia? Haluatko kysyä meiltä jonkin muun tieteeseen tai tutkimiseen liittyvän kysymyksen? Saitko tempun tehtyä ja napattua siitä todella hienon kuvan tai videon?

Laita meille viestiä! Vastaamme mielellämme!