Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus on osa kansallista LUMA-keskus Suomi-verkostoa. Toimimme yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan sekä muiden sidosryhmien kanssa. Alueemme on koko Itä-Suomi: Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Etelä-Savo.
Tavoitteemme
Itä-Suomen yliopiston LUMA-toiminnan tavoitteena on edistää matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opetuksen tutkimusperustaista kehittämistä jokaisella kouluasteella, ja näin tukea opettajankoulutusta. LUMA-toiminta kuuluu Itä-Suomen yliopiston strategian mukaiseen toimintaan.
Laaja-alaista opettajankoulutusta tarjoavalla Itä-Suomen yliopistolla on STEM-aineiden (Science, Technology, Engineering ja Mathematics) osaamiselle tärkeä rooli, sillä opettajilla on keskeinen vaikutus niin lasten ja nuorten kiinnostukseen, asenteisiin ja heidän valmiuksiensa kehittämiseen LUMA-aloja kohtaan.
Mikä LUMA-keskus?
Hyödynnämme kansainvälisiä ja kansallisia yhteistyöverkostoja, minkä lisäksi pyrimme vahvistamaan yhteistyötämme Itä-Suomen yliopiston sisällä. Vastaamme LUMA-aineiden opettajankoulutuksen muuttuvan koulun ja yhteiskunnan opettajille asettamiin haasteisiin parhaalla mahdollisella tavalla.
Olemme osa 11 yliopiston tiedekasvatukseen keskittyvää verkostoa. Tavoitteenamme on innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria LUMA-aineiden (matematiikka, ympäristöoppi, luonnontieteet ja teknologia) opiskeluun ja harrastamiseen uusimman tiede- ja teknologiakasvatuksen avulla. Lisäksi tuemme opettajien elinikäistä oppimista varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin koko Suomessa sekä vahvistamme tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä.
LUMA-keskus Suomi -verkoston nettisivut.
LUMA-keskuksen toiminnalla on ohjausryhmä. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Itä-Suomen yliopiston Luonnontieteiden, metsätieteiden ja tekniikan tiedekunnan varadekaani. Jäseninä on edustajat saman tiedekunnan laitoksilta ja osastoista, Historia- ja maantieteen laitokselta, Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen osastolta sekä työelämästä, koulumaailmasta, Tulliportin normaalikoululta ja opiskelijoista.
Ohjausryhmä kokoontuu 1-3 kertaa vuodessa.
Toimintamme tavoitteiden saavuttamisen seuraaminen on meille tärkeää jatkuvan kehityksen turvaamiseksi. Toimintakertomuksen voit ladata linkistä.
Teemme tutkimusta laaja-alaisesti varhaiskasvatuksesta yliopistopedagogiikkaan. Tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta pyritään lisäämään LUMA-toiminnan ja –tutkimuksen vakiinnuttamisella.