Siirry suoraan sisältöön

Vierailut

LUMA-laboratorioon on mahdollista tulla päiväkoti– ja kouluryhmien kanssa vierailulle. Vierailulla voidaan toteuttaa jokin valmiista paketeista tai opettaja voi ohjata oman kokonaisuuden. LUMAlaisilta saa tarvittaessa apua oman kokonaisuuden tekemiseen sekä apua välineistön käyttöön.

Vierailut LUMA-laboratoriossa

Vierailut LUMA-keskukselle tapahtuvat pääosin LUMA-laboratoriossa. LUMA-laboratorio on opetuslaboratorio Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. Lue lisää LUMA-laboratoriosta ja sen välineistöstä täältä.

LUMA-laboratorio tarjoaa vierailumahdollisuuden jopa 30 hengen ryhmille luonnontieteiden parissa aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. LUMA-laboratoriossa on kattava koululaboratoriovälineistö. Erityisesti yläkoulun ja toisen asteen fysiikan ja kemian pariin löytyy erilaisia laitteistoja mukaan lukien tietokoneavusteiset mittavälineet.

LUMA-laboratoriossa on mahdollista vierailla ohjatusti tai sen voi varata opettajan omaan käyttöön. Tällöin opettaja perehdytetään laboratorion käyttöön. Ohjatut vierailut voivat olla alla olevista valmiista vierailupaketeista tai LUMA-keskukselta voi kysyä muustakin aiheesta vierailua. Vierailuilla lapset ja nuoret pääsevät itse tutkimaan, mittaamaan ja saamaan elämyksiä luonnontieteiden parissa.

Kuinka varaat vierailun laboratorioon?

Vierailua miettiessäsi ota meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen luma-keskus@uef.fi. Kerro viestissäsi ainakin seuraavat asiat:

  • Milloin tulisitte ja kuinka kauan teillä on aikaa käytettävissä?
  • Minkä ikäisistä tai minkä luokka-asteen nuorista ryhmäsi koostuu?
  • Montako lasta/nuorta ja kuinka monta opettajaa on ryhmässä?
  • Mikä valmiista aihepaketeista teitä kiinnostaisi vai olisiko joku pakettien ulkopuolinen aihe sopivampi?
  • Kaksi ehdotusta sopivista vierailuajoista.

LUMA-laboratorion voi myös varata omaan käyttöönsä, jolloin opettaja on vetovastuussa.

Teille vastataan sähköpostiin ja sovitaan käytännön asiat vierailukohtaisesti.

Valmiita vierailupaketteja

Lapsi kokeilee hymyillen puristusvoimakapulaa ja katsoo yhdessä toisen lapsen ja aikuisen kanssa tulosta kannettavalta tietokoneelta.

Ihmisen ominaisuuksien mittaus

Kokonaisuudessa oppilaat pääsevät kokeilemaan muun muassa kuinka korkealle he pystyvät hyppäämään tai kuinka kovasti he jaksavat puristaa tietokoneavusteisten mittalaitteiden avulla. Kokonaisuus on sovellettevissa kaikille kouluasteille.

Sano se valolla

Tämän kokonaisuuden avulla oppilaat pääsevät tutustumaan koodikielen luomiseen ja nykyaikaisen viestinnän perusteisiin välittämällä viestejä optista kaapelia pitkin. Kokonaisuus on kestoltaan 3 oppituntia ja sopii parhaiten yläkouluun ja lukioon.

Lapsi pitää käsissään ledivaloa. Taustalla on paperi, jossa on koodisto eri lediväreille.
Neljä laitteistoa pöydällä, joita tutkii lapset tutkijantakeissaan. Laitteistot ovat kuumennuslevyt, joiden päällä on dekantterilasit täynnä eriväristä nestettä sekä niissä digitaaliset lämpömittarit.

Maitomuovi

Tässä kokonaisuudessa oppilaat pääsevät tekemään itse biohajoavaa muovia maidon avulla ja tutustumaan muovin valmistamisen kemiaan. Kokonaisuus on sovellettavissa varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Ota meihin yhteyttä!

Kiinnostuitko jostakin vierailuaiheesta? Onko sinulla mielessä oma aihe vierailulle? Haluatko tulla LUMA-laboratorioon tutustumaan?

Laita meille viestiä, vastaamme mielellämme!