Maitomuovi
Miten maidosta saisi muovia?
Maitomuovin työohjeet
Tässä työssä pääset tekemään biomuovia maidosta. Valmiista muovimassasta voit muotoilla esimerkiksi jääkaappimagneetin. Kappaleen tulee kuivua noin viikon ajan.
Tarvikkeet:
- 2 dl rasvatonta maitoa
- 10 ml etikkaa
- Keittolevy
- Kattila tai dekantterilasi
- Lusikka tai lasisauva
- Lämpötilamittari
- (muotti, elintarvikeväri)
Tee näin:
- Mittaa 2dl (= 200 ml) rasvatonta maito kattilaan/dekantterilasiin ja aloita lämmittämään sitä. Levyn ei tarvitse olla täysillä. Jos haluat muovista värikästä voit lisätä maidon joukkoon vähän elintarvikeväriä.
- Mittaa etikkaa pieneen astiaan 10 ml. Etikan määrä on noin kaksi teelusikkaa (teelusikan koko on n. 5 ml).
- Lämmitä maito 50-60 °C-asteiseksi. Tämän voit mitata lämpömittarilla tai tarkkailla maitoa: kun maidosta alkaa tulla höyryä, on maito sopivan lämpöistä.
- Nosta lämmitetty maito pois levyltä.
- Kun maito on pois levyltä, lisää etikka ja sekoita voimakkaasti lusikalla tai lasisauvalla. Mitä tapahtuu?
- Nosta muodostunut massa pois ja muotoile siitä tasainen levy. Massa ei käyttäydy kuin muovailuvaha eli vaan se pitää muotoilla ripeästi, esimerkiksi muottia apua käyttäen.
- Tuotosta voi kuivata paperilla, mutta lopulliseen muotoonsa se kuivuu noin viikossa. Miltä tuotos näyttää viikon jälkeen?
Mitä tapahtuu:
Kun lämpimään maitoon lisätään etikkaa, siitä muodostuu massa. Tätä massaa voidaan muovata ja kuivuessaan siitä tulee kova, ikään kuin muovia.
Miksi tapahtuu:
Lämmitettäessä maitoa sen heraproteiinit muokkautuvat eli denaturoituvat. Kun joukkoon lisätään happoa eli etikkaa, yhdistää se muokkautuneet heraproteiinit sitoutuvat uudestaan verkoksi muodostaen muovimassaa.
Ohjeet raportointiin:
Mikäli haluat diplomin suoritettuasi kaikki 10 tiedetemppua, täytä alla oleva raporttipohja ja lähetä se meille sähköpostilla otsikolla ”Tiedetemppujen raportti” osoitteeseen lumakeskus@gmail.com