Löllölima

Mikä on nestemäistä mutta myös kiinteää? Voiko nestettä puristella?

Löllöliman työohjeet

Tässä työssä pääset tutkimaan tärkkelyksestä ja vedestä muodostuvaa seosta. Työ suoritus on helppoa ja vain vähän sotkevaa.

Tarvikkeet:

  • 2dl tärkkelysjauhoja (maissi- tai perunajauhoja)
  • 1dl vettä
  • elintarvikeväriä (vapaehtoinen)
  • laakea astia (esim. lautanen)
  • lusikka

 

Tee näin:

  1. Mittaa kaksi osaa tärkkelysjauhoja ja yksi osa vettä kippoihin eli esimerkiksi 2 dl jauhoja ja 1 dl vettä. Nyt voit halutessasi värjätä veden elintarvikevärillä.
  2. Kaada jauhot laakeaan astiaan ja lisää vettä rauhallisesti sormilla sekoittaen. Mikäli seos tuntuu todella kuivalta veden lisäyksen jälkeen, lisää varovasti lisää vettä. Seos ei saa kuitenkaan olla täysin nestemäistä. Millaiseksi seos muuttuu?
  3. Puristele seosta käsissäsi. Miltä seos tuntuu? Millaiseksi seos muuttuu, kun lopetat puristelun?
  4. Kopauta esimerkiksi lusikalla seosta laakeassa astiassa. Mitä seokselle tapahtuu?

 

Mitä tapahtuu: Työssä muodostuu massa, jota pystyy puristelemaan, mutta joka ei meinaa pysyä käsissä.

Miksi tapahtuu: Maissi- tai perunajauho eli tärkkelys ei liukene veteen kuten sokeri, vaan sen hiukkaset jäävät kokonaisiksi. Kun massaa puristetaan, tärkkelyshiukkaset puristuvat yhteen.

Ohjeet raportointiin:
Mikäli haluat diplomin suoritettuasi kaikki 10 tiedetemppua, täytä alla oleva raporttipohja ja lähetä se meille sähköpostilla otsikolla ”Tiedetemppujen raportti” osoitteeseen lumakeskus@gmail.com