Kuoreton kananmuna
Voiko kananmuna pysyä kasassa ilman kuorta? Mitä etikka tekee kalkille?
Kuorettoman kananmunan työohjeet
Tässä työssä pääset tutkimaan kananmunan sisusta rikkomatta sitä. Työssä yhdistyy kemia sekä biologia.
Tarvikkeet:
- Iso juomalasi
- Raaka kananmuna
- Etikkaa
- Tuorekelmua tai alumiinifoliota
Tee näin:
Esivalmistelut
- Aseta kananmuna lasiin ja täytä lasi etikalla. Voit asettaa kelmun tai folion lasin päälle hajuhaittojen ehkäisemiseksi.
- Odota pari päivää, mutta käy välillä tarkkailemassa kananmunaa. Mitä havaitset?
- Parin päivän kuluttua huomaat kananmunassa jotain erikoista.
Tutkiminen
- Ota parin päivän päästä kananmuna pois etikasta.
- Tutki kananmunaa: Millainen kananmuna nyt on? Miltä kananmunan sisus näyttää? Tunnistatko kananmunan osat?
- Voit kokeilla tiputtaa kananmunan matalalta esimerkiksi lavuaariin. Kuinka korkealta kananmunan voi tiputtaa ennen kuin se hajoaa?
Mitä tapahtuu: Kananmunan kuori on liuennut pois ja jäljellä on kiinteä, läpinäkyvä kananmunan sisus.
Miksi tapahtuu: Kananmunan kuori koostuu pääosin kalsiumkarbonaatista, joka liukenee hyvin happoon. Etikka taas on happo. Kananmunan kuori siis liukenee etikan vaikutuksesta ja jäljelle jää kananmunan sisus, joka ei liukene happoon. Kananmunan sisusta ympäröi kalvo, joka ei liukene. Siksi kananmuna ei hajoa. Samalla tavalla etikalla tai muulal hapolla voi pehmittää kalkkijäämiä esimerkiksi kylpyhuoneesta.
Ohjeet raportointiin:
Mikäli haluat diplomin suoritettuasi kaikki 10 tiedetemppua, täytä alla oleva raporttipohja ja lähetä se meille sähköpostilla otsikolla ”Tiedetemppujen raportti” osoitteeseen lumakeskus@gmail.com