Kananmunan leijutus

Miten lasi on täytettävä, jotta esine ei kellu eikä uppoa? Voiko nesteessä leijua?

Kananmunan leijutuksen työohjeet

Tässä työssä pääset tutkimaan kananmunan käyttäytymistä vesilasissa. Työssä tutustutaan käsitteisiin liuos ja tiheys.

Tarvikkeet:

  • 3 keskikokoista juomalasia
  • vettä
  • ruokasuolaa
  • kananmunia
  • teelusikka

 

Tee näin:

  1. Täytä kolme keskikokoista juomalasia yli puolilleen vesijohtovettä.
  2. Lisää yhteen juomalasiin reilusti ruokasuolaa. Sekoita koko ajan, ja lisää liuokseen suolaa niin paljon, ettei sitä enää liukene.
  3. Aseta kananmuna vesijohtoveteen, johon ei ole lisätty suolaa. Mitä huomaat?
  4. Aseta kananmuna liuokseen, jossa on reilusti ruokasuolaa. Mitä huomaat?
  5. Kaada kolmannesta vesilasista varovasti vesijohtovettä lusikan avulla lasin reunaa pitkin siihen lasiin, jossa kananmuna kelluu. Mitä huomaat?

Mitä tapahtuu: Kananmuna ei kellu eikä toisaalta myöskään uppoa pohjaan, se ikään kuin leijuu.

Miksi tapahtuu: Kananmuna on tiheämpää ainetta kuin vesijohtovesi, joten vesijohtovedessä se uppoaa lasin pohjalle. Kun vesijohtoveden tiheyttä kasvatetaan lisäämällä siihen reilusti ruokasuolaa, on tarpeeksi suolapitoinen liuos tiheämpää kuin kananmuna, jolloin kananmuna kelluu. Kun suolaliuokseen lisätään varovasti vesijohtovettä, jää vesijohtovesi harvempana aineena suolaliuoksen pinnalle, jolloin näyttää siltä, että kananmuna leijuisi. Veteen muodostuu selkeä raja suolaliuoksen ja vesijohtoveden välille: suolaliuos painuu tiheämpänä aineena pohjalle.

Ohjeet raportointiin:
Mikäli haluat diplomin suoritettuasi kaikki 10 tiedetemppua, täytä alla oleva raporttipohja ja lähetä se meille sähköpostilla otsikolla ”Tiedetemppujen raportti” osoitteeseen lumakeskus@gmail.com