Siirry suoraan sisältöön

LUMA-laboratorio

LUMA-laboratorio sijaitsee Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella Natura-rakennuksessa (N212). Laboratoriossa järjestetään yliopisto-opetusta ja päiväkoti- ja kouluryhmien sekä muiden tahojen vierailuja.

Laboratoriosta löytyy

Kemian lasivälineistöä koottuna pöydälle.

LUMA-laboratoriosta löytyy muun muassa:

  • Neljä suurta pöytäryhmää alas laskeutuvine kaasujen poistopisteineen
  • Kaksi vetokaappia
  • Runsaasti kannettavia tietokoneita eri koulutuksiin sopivine ohjelmineen
  • Videotykki
  • Laaja fysiikan ja kemian perusvälineistö sekä tietokoneavusteisia mittauslaitteita
  • 3D-tulostin

Laboratorion välineistö

Laboratorio on varustettu kattavalla luonnontieteiden perusvälineistöllä, joka mahdollistaa erilaisten kokeellisten töiden suunnittelun ja suorittamisen yläkoulun ja lukion tarpeisiin. Fysiikan ja kemian töiden tekemiseen laboratoriossa on valikoima lasiastiastoa ja muita välineitä. Tietokoneavusteinen mittaaminen on yksi laboratorion keskeisistä toiminnoista, jota varten tilasta löytyy Vernierin mittausjärjestelmä.

Lapsi kokeilee hymyillen puristusvoimakapulaa ja katsoo yhdessä toisen lapsen ja aikuisen kanssa tulosta kannettavalta tietokoneelta.

Laboratorioon on hankittu useita modernin fysiikan välineitä, jotka ovat usein liian kalliita hankittavaksi yksittäisten koulujen käyttöön. Opettajaksi opiskelevat ovat tehneet välineistöön liittyviä ohjeistuksia, joissa klassisen ja kvanttimaailman rajapintoja sekä historiallisia taustoja kuvataan oppikirjoja tarkemmin.

Robotiikka on myös vahvasti edustettuna LUMA-keskuksella. Keskukselta löytyy 15 lainattavaa sarjaa LEGO EV3 -paketteja, muutama lapsille sopiva Bee-Bot-robotti sekä kattava valikoima Arduino- ja Raspberry Pi -mikrokontrollereita erilaisine antureineen, servoineen ja moottoreineen.

Lapsi tutkii tai muokkaa legorobottia.
3D-tulostin tulostaa valkoista kappaletta.

LUMA-laboratoriosta löytyy myös 3D-tulostin labrassa tapahtuvaan työskentelyyn ja kouluihin lainattavaksi. 3D-mallinnus ja -tulostus yhdistää hyvin matematiikan, taito- ja taideaineiden sekä ekologisen näkökulman osaksi opetusta.

Tavaroiden lainaus ja vierailut

Opettajilla on mahdollisuus tuoda ryhmänsä vierailulle LUMA-laboratorioon tekemään mittauksia. LUMA-laboratorion välineistöä on myös mahdollisuus lainata. Laitteiden ja välineiden käytöstä annetaan tarvittaessa opastusta.

Voit myös laittaa meille viestiä sinua askarruttavista asioista. Vastaamme mielellämme!